Hvad er en bideskinne – og hvorfor skal du have en?

Har du ondt i hovedet, når du vågner, eller oplever du tit at have spændinger i kæben om morgenen, så er du måske en af de danskere, der skærer tænder om natten – og det er både ubehageligt og usundt.

Heldigvis er der hjælp at hente, og det behøver ikke engang at koste en bondegård, du skal bare vide, hvor du skal lede, og hvad der skal gøres.

Ofte er det tandlægen, der fortæller dig, at du skærer tænder, og at en bideskinne ville være en god ide for at skåne dine tænder og hjælpe dig med at slippe af med hovedpine og spændinger – men det kan hurtigt blive en rigtig dyr omgang, hvis du både skal have en skinne og 1-2 konsultationer for at få den tilrettet.

Herunder kan du læse en masse om bideskinner og finde svar på de mest stillede spørgsmål, samt tips og tricks til hvordan du kan spare penge og passe på bisserne på en gang.

Hvad er en bideskinne?

En bideskinne er et stykke hårdt EVA-plastik eller lignende, der formes efter dine tænder og beskytter dem mod at blive slidt, når du skærer tænder. Den vil samtidig løfte dine tænder nogle millimeter fra hinanden, så du ikke kan bide hårdt sammen og skabe spændingerne, der giver dig hovedpine og ømme kæber.

En bideskinne kan laves hos tandlægen, hvor du som regel skal ind og have lavet et aftryk af dine tænder, som skinnen så formes efter. Når skinnen er lavet, leveres den til tandlægen, og du skal ind en eller to gange for at få den tilrettet og tilpasset, så den sidder, præcis som den skal på dine tænder.

Hvorfor skal du have en bideskinne?

Fordi den hjælper dig med at passe på dine tænder, hvis du skærer tænder om natten. At skære tænder betyder nemlig, at du bider hårdt sammen, mens du kørere dine tænder mod hinanden fra side til side. Det slider rigtig hårdt på emaljen, som til trods for, at den er det hårdeste på kroppen, slides ned, og det gør dine tænder mere udsatte og mere følsomme, hvilket er yderst ubehageligt og kan give anledning til mange huller.

Andre ting, du kan opleve som følge af, at du skærer tænder om natten er:

 • Nakkespændinger
 • Spænding i kæben
 • Smerter i kæben
 • Hovedpine om morgenen
 • Ondt i tænderne og kæben
 • Spændinger i kæben som følge af stress.

Hvad koster en bideskinne?

Der er stor forskel på, om du spørger: ’Hvad koster en bideskinne’, eller, ’Hvad koster en bideskinne ved tandlægen’.

Vælger du at få lavet din bideskinne hos tandlægen, vil prisen ligge fra omkring 2500 kr. og opefter – ikke medregnet de konsultationer der skal til for at få tilpasset skinnen, når den er lavet. En skinne, du får fremstillet hos din tandlæge, vil skulle skiftes omkring hvert 3 år.

Du kan også vælge at få lavet en bideskinne på en anden måde. Det er muligt at bestille en bideskinne på nettet og få den leveret lige til døren. Sådan en koster omkring 1/10 af det, du betaler hos tandlægen – men så skal du også selv forme den, hvilket gøres let med kogende vand og udførlige instruktioner.

Du kan også se priser på bideskinnen her.

Denne form for bideskinne skal skiftes hver 6. måned, men til trods for det, så er den endelige pris for 3 år væsentlig billigere end hos tandlægen.

Bestil_her

Hvordan bruger du din bideskinne?

Sexet er det jo ikke. Men du skal bruge skinnen om natten for at forhindre tænderne i at gnide mod hinanden og bide hårdt sammen.

Når du bruger bideskinnen, er det vigtigt, at du sørger for at holde den ren, og kun sætter den i efter du har børstet dine tænder. Det er en fordel at børste skinnen forsigtigt med din tandbørste, når du er færdig med dine tænder. Undlad at putte ny tandpasta på, da den vil slide på skinnen og gøre den skør.

I perioder hvor du er stresset, kan du også vælge at bruge skinnen i situationer, hvor du kan komme til at bide hårdt sammen i længere perioder, som for eksempel når du arbejder foran computeren.

Værd at vide om bideskinner

Det er ikke mange år, siden vi ikke kunne bestille de billige skinner herhjemme, og alle måtte en tur forbi tandlægen for at bestille en ’custom made’ version, så blev det muligt at bestille dem hjem fra USA, hvis man vel at mærke vidste, hvad en bideskinne hedder på engelsk, nemlig ’nightguard’.

I dag har du muligheden for at bestille bideskinner til en pris, der gør det muligt for alle at være med uden at skulle betale af over flere måneder eller låne penge på nettet.

Vidste du for eksempel, at en af de mest populære mærker af bideskinner er dansk produceret, testvinder og koster omkring 1/10 af prisen på en bideskinne fra tandlægen.

Hvilken bideskinne skal du vælge?

Det er et spørgsmål om præference – uden tvivl.

Nogle vil helt klart foretrække at gå en tur til tandlægen og få fremstillet en bideskinne gennem deres kontor og betale det, sådan en koster.

Andre er mere interesseret i at finde en billig løsning, der ikke kræver flere timer i en tandlægestol.

Hører du til den sidste kategori, så er du muligvis interesseret i at vide mere om det danske firma, Antibite.dk, der sælger bideskinner online. Det er helt simpelt:

 • Bestil en eller flere skinner på hjemmesiden og få dem tilsendt med DAO til din adresse
 • Du modtager pakken med dine skinner og en udførlig dansk brugsanvisning, samt instruktioner om hvordan du former din skinne
 • Ved hjælp af kogende vand kan du nu forme din bideskinne, så den kommer til at passe netop til dine tænder
 • Tag din bideskinne i brug
 • Efter omkring 6 måneder skifter du din skinne ud med en ny.

Det er let, hurtigt og billigt.

Antibite startede i 2013 og har siden da haft mere end 10.000 tilfredse kunder. De har en fantastisk Trustpilot score på 4, så du kan være helt tryg ved at bestille din nye bideskinne på siden – og er du ikke tilfreds har du 30 dages fuld returret. Du har altså ikke noget at tabe – og alle dine bisser at vinde.